2014. január 27., hétfő

Így tesznek (kiszámo)LÓVÁ...



"Kiszámoló". Egy blog.

Egy "pénzügyi tanácsadó" írja.

Feltett szándékom volt, hogy nem hozom fel példának - hogy nem fogok sárral dobálózni -, ma mégis elszakadt bennem a cérna.*

Miért...?

Mert ismét olyan cikket jelentetett meg, amellyel meggyőződésem szerint többet árt, mint használ.




"...Amit én kínálok: sok év banki és biztosítói tapasztalattal, bankfiók-vezetői, prémiumbankári múlttal, tőzsdei szakvizsgával, vagyon-, alap-, portfolió kezelői szakvizsgával, befektetéselemzési tanulmányokkal és okleveles szakközgazdász diplomával átnézem a pénzügyeit és tanácsot adok, mit lehetne jobban csinálni, mitől kellene megszabadulni, hogyan lehetne megtakarítani.

Elmagyarázom a diverzifikáció lényegét, hogyan képezzen portfoliót, hogyan spóroljon például a nyugdíjára és sok ehhez hasonló dolgot.

Terméket egyáltalán nem értékesítek, jutalékot senkitől nem kapok, így semmi érdekem nincs bármire is rábeszélni Önt.
..."

Na igen... Végül is csak alapból a tisztességtelen üzletkötőktől való félelmeinkre apellál, nyomogatva azt a pontot, ami jó eséllyel fáj a Tisztelt Olvasónak.

És valószínűleg jobban fáj neki, mint "35 000 plusz útiköltség..."

Arról érdekes módon elfelejt megemlékezni, mit is csinált "sok évi banki-, biztosítói-, prémium-bankári" évei alatt...



"...Fontos, hogy mindenféle nonszensz jogi kikötések miatt konkrét terméket nem ajánlhatok Önnek, csak termékcsoportokat..."

"Nonszensz jogi kikötések"...

Persze! Érdekes módon független közvetítő is dolgozik (ügyfélmegbízásból) a piacon pár ezer, és ők ajánlhatnak konkrét terméket...

Sőt a vonatkozó jogszabály megfogalmazza a "szaktanácsadó" fogalmát és hatáskörét, amelyet akár ügyfél, akár pénzintézet alkalmazhat bármely egyedi esetben, és aki nem közvetít (nem köt szerződést), csak tanácsot ad!


Nem inkább arról van szó, hogy büdös a felelősségvállalás,
Kedves Kiszámoló Úr?!

Mennyivel egyszerűbb azt mondani, hogy "Kedves Házépítő, az elektromosság életveszélyes, inkább használj csak betonkeveréshez kézi szerszámokat!" - mint hogy megtanítsd biztonságosan használni az elektromos eszközöket?!

Termékcsoport:

Lakáscélú hitelek
Szabad felhasználású ingatlanfedezetes hitelek
Folyószámla-hitelkeretek
Lombard-hitelek
Kockázati biztosítások
Vagyonbiztosítások
Felelősségbiztosítások
Hagyományos életbiztosítások
Vegyes életbiztosítások,
Unit-linked életbiztosítások,
Nyugdíjbiztosítások
Önkéntes Pénztárak
Értékpapír-számlák
Tartós Befektetési Számlák
Dierkt Befektetési Alap-vásárlás
...

Ajánlok egyet - tudni fogod, mihez kezdj vele...?


Ha tudnád, nem lenne szükséged segítségre...

Valódira.



Természetesen, aki elmegy Kiszámoló Úrhoz, hirtelen mindent megért, mindent átlát, és becsszóra, hipp-hopp a megfelelő döntéseket fogja hozni!



És ha mégsem...?


Másfél év múlva beüt valami változás (gazdasági-, munkahelyi-, családi-), és újra felhívja Kiszámolót, aki újra elmagyarázza a frankót...?

35+útiköltségért...?

Akkor ez (tekintve, hogy változásokból azért kétévente akad egy-kettő) míg felnő a gyerek mennyit is jelent...? 21 év /2 = 
11* 35 000+ útiköltség...? Vagy nyugdíjig...???

Termékcsoportokért...???!

Ezen felül pedig a T. Ügyfél a termékcsoportból kiválasztott termék költségeiben ugyanúgy kifizeti az üzletkötői jutalékot... 


Aztán persze, ha valami balul sül elakkor a T. Ügyfél tükörbe nézhet, hiszen a termékcsoporton belül Ő tenyerelt kakiba...??




...


Nem gondolom, hogy ez lenne a fenetisztességes pénzügyi tanácsadói hozzáállás...


Egy átlagember átlagember marad a találkozó két órája után épp úgy, ahogyan az előző 20-30-50 évben az volt. Nem érdekli a pénzpiac, nem akarja megtanulni, mi a különbség befektetési alap, és befektetési eszközalap között, vagy biztosítás és biztosítás között.

A probléma gyökere jellemzően a döntési szokásokban van - erre csak rátesz a hozzá-nem-értés.
(Hány önerőből meggazdagodott vállalkozót ismerünk - azokra gondolok, akik tisztességgel gyűjtötték össze, amijük van -, akik nem értenek a pénzpiachoz, de megtanulták megváltoztatni a szokásaikat...?!)

A szokásokat pedig csak hosszú, következetes munkával lehet megváltoztatni. Ehhez nem elég sem két óra, de még 2 év sem sokszor.

Ehhez az a fajta elhivatottság kell, amelynek Nyugat-Európában kultúrája van - a "család ügyvédje", a "család orvosa", a "család tanácsadója"...

Az a Tanácsadó, aki évtizedeken át ott áll az Ügyfél mellett - ott van akkor is, amikor dönteni kell (minden alkalommal), és ott áll akkor is, amikor a döntés eredményével kell számot vetni.


Szerintem.*










*A blog írója maga is tanácsadó-közvetítőként él és dolgozik 2008 óta. Munkájában olyan szakemberek tudására támaszkodik, akik 15-20 éves szakmai tapasztalattal rendelkeznek, és több, mint egy évtizede független közvetítőként kötelezték el magukat az ügyfeleik mellett. Munkájáért sem sikerdíjat, sem külön közvetítői jutalékot nem számláz az ügyfelei felé. 














Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése